Екскурзии и турове

Нашето съвремение носи отпечатъка на отминали култури и народи и пред нас се открива възможността да преоткрием тяхната история, да разкрием мистерията на едно друго светоусещане, когато човекът не е бил просто част от заобикалящия го свят, а творец на своето настояще и бъдещето на идните поколения.

Посещавайки всяко едно таящо уникален по рода си дух място, ще се докоснете до тези частици история, а разказът на персоналния гид ще накара въображението да се пренесе във времена на зараждане, възход и падение.

Посочените места и забележителности далеч не изчерпват всичко, което може да се посети, види и усети, за екипът ни ще е удоволствие да предостави на нашите гости информация и за другите възможни варианти за турове и екскурзии, за да опознаят страната ни.

РИЛСКИ МАНАСТИР

Най-голямата и най-почитаната българска обител, включена в списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Намиращ се на час и половина-два път от град София, скътан сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила, манастирският комплекс се простира на площ от 8800 кв. м.

Стигайки до самия манастир, пред погледа се открива главозамайваща гледка към подобна на крепост сграда с формата на неправилен петоъгълник.

Прекрачвайки прага на манастира пред Дупнишката порта, изобилието от форми – арки и колонади, дървени стълби и резбовани чардаци, ярко контрастира с извисяващата се в средата на двора Хрельова кула – верен страж на манастира през вековете история.

Камбанарията на кулата сякаш се протяга във възхвала към небето, за да отправи тържествен поздрав със звънта на своите камбани, а в параклиса на върха й се крият ценни френски, запазени от 14 в.

Съборният централен храм на манастира – Рождество Богородично, крие невероятен дървен иконостас, а стенописите, дело на най-изтъкнати зографи от 19 в., смайват с богатството на детайлите и яркостта на цветовете. Тук, при третата колона на петкуполната църква, се крие необичайна реликва – чудотворната икона Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка), върху която в специални вдлъбнатини са разположени мощите на 32-ма християнски светци.

Музеят на манастира освен 35 000 експоната (ръкописи, старопечатни книги, жезли, икони, монети), крие уникална творба – Кръста на Рафаил. Изцялан от цяло парче дърво в продължение на 12 години, това произведение на изкуството представя 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки.

Стожер за запазването на народното самосъзнание чрез християнската вяра по време на османското владичестно, манастирът е олицетворение на Възраждането на българската нация – желание за красота, свобода и самоутвърждаване.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит или от сборен пункт ранната утрин. Пристигане в манастира преди обяд; свободно време за разглеждане. Възможност за обяд. Посещение на други забележителности (ако са включени в програмата). Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит/на сборния пункт привечер.

ВИТОША

Само на 10 км южно от центъра на София се простира Природен парк „Витоша”, любимо място за отдих, както за жителите, така и за посетителите на столицата.

Със своите многобройни екопътеки, хижи и заслони, планината създава отлични условия за туризъм. Любителите на зимните спортове могат да се наслядят на изградените ски писти и лифтове. Има редица забележителности, заслужаващи Вашето внимание, като: Златните мостове, Каменна река (морени), Боянският водопад и местностите „Копитото”, „Дендрариума” и „Комините”.

В полите на Витоша се намира Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон”, включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Друг обект с културно и историческо значение, който можете да посетите, е Драгалевският манастир „Успение Богородично“.

Витоша е първият природен парк, създаден не само в България, но и на на Балканския полуостров. Най-високата точка е Черни връх с височина от 2 290 м. Защитената местност е дом на голямо разнообразие от растителен и животински свят. На територията на парка се включват 2 резервата – „Бистришко бранище” и „Торфено бранище”. В подножието на южните склонове на Витоша се намира най-дългата пещера в България – Духлата, с дължина от около 17,5 км.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Посещение на Боянска църква, Боянски водопад и Драгалевски манастир. Изкачване по пешеходни пътеки към високите части на планината. Възможност за обяд. Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

ПЛОВДИВ

Разположен в подножието на седем тепета, обявеният за Европейска столица на културата за 2019 г. и втория по големина град в България крие история от преди 8000 години. Не случайно девизът на града е Древен и вечен – от римски времена са запазени древни паметници като античния амфитеатър, римския одеон, стадиона, форума.

Разположен върху три от хълмовете на Пловдив, Старият град носи духа на Античността, Средновековието и Българското възраждане. Криволичещите по стръмнината на тепетата улички разкриват несравними гледки: многоцветно изписани както отвън, така и отвътре къщи, строени по време на Възраждането, с майсторски дърворезби и мраморни чешми.

На по-малко от половин час път от града може да се посетят руините на Асеновата крепост – страж на Беломорския проход по византийско време, както и Бачковският манастир Успение Богородично, вторият по големина манастир след Рилския.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане в град Пловдив два часа по-късно. Беседа с екскурзовод. Ранният следобед – свободно време. Посещение на други забележителности (ако са включени в програмата). Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

КОПРИВЩИЦА

Скътан сред вековните борове на планината Средна гора, градът е съкровищница на паметта на България. Из калдаръмените улички са сгушени известни възрожденски къщи, няколко от които са отворени за посещение като музеи, даващи възможност всеки да се докосне до една отминала епоха, изпълнена с трепет за свобода.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане в град Копривщица два часа по-късно. Беседа с екскурзовод. Възможност за обяд. Посещение на други забележителности (ако са включени в програмата). Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Велик град с велика история – старопрестолната столица на България носи отпечатъка на величието на славните български поколения.

Сякаш за да напомня за тези времена, над града се извисява крепостта на хълма Царевец – гледка, от която спира дъха. Реконструираният царски дворец, Патриаршеската църква, Балдуиновата кула – това са само малка част от късчетата минало, до което всеки може да се докосне и пренесе в онези славни времена на разцвет на Второто българско царство.

Градът сам по себе си притежава уникална архитектура: стъпаловидно разположени къщи из лабиринти от малки улички сред обширни зелени пространства, като един жив организъм със сърце, което тупти непрестанно. Голяма част от сградите са запазили традиционния си български стил и това допринася за неповторимата атмосфера във Велико Търново.

Единствен по рода си в Европа и сред малкото подобни в света, аудиовизуалният спектакъл Звук и светлина разкрива историята на славна България, през времена на подем и владичество – драматична музика, фолклорни елементи, разноцветни светлини и църковни камбани карат всеки да усети силата на духа и историята.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане в град Велико Търново около обяд. Разглеждане на града. Посещение на други забележителности (ако са включени в програмата). Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

БЕЛОГРАДЧИК

Белоградчишката крепост Калето се намира непосредствено до едноименния град и е една от най-запазените в страната. Използвана от древните римляни като място за охрана на стратегическите пътища, благодарение на естествените скални защитни стени, крепостта носи дух на непристъпност и мощ.

За скалите около крепостта казват, че е място, докоснато от небесата. Човешкото въображение ще разкрие в тези естествени природни образувания фигурата на Младата монахиня, Конникът, Камилата, Замъкът, Лъвът, Гълъбите – една каменна феерия, уникален природен феномен, който няма аналог в света.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане в град Белоградчик преди обяд. Разглеждане на крепостта и скалите. Посещение на други забележителности (ако са включени в програмата). Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

МЕЛНИК

Най-малкият град в България, но с богата история – сведения за съществуването му датират още от Античността, преминал през византийско и османско владичество, до връщането му в пределите на страната ни в началото на ХХ век.

Мелник е обявен за културно-исторически резерват и е притегателно място за посетители от цял свят с красивата си природа, старинните си къщи и ароматните вина. Любопитен факт е, че сър Уинстън Чърчил е бил почитател на мелнишкото вино.

Недалеч от града се намира приличащият на средновековна крепост Роженски манастир Свето Рождество Богородично. Манастирът е един от няколкото средновековни български манастира, останали непокътнати и до днес. Запазени са забележителни стенописи още от края на 16 в., а чудотворната икона Света Богородица Портаитиса (Вратарница) се съхранява в манастирския храм.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане в град Мелник преди обяд. Разглеждане на града. Възможност за обяд. Посещение на други забележителности (ако са включени в програмата). Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

КАЗАНЛЪК И РОЗОВАТА ДОЛИНА

Казанлък е център на Розовата долина, където се отглеждат масиви с рози, от които се добива известното и много ценено в цял свят розово масло, познато още като „течно злато” заради своите качества и висока цена. Любопитен факт е, че за добиването само на 1 литър розово масло са необходимо около 3 тона розов цвят.

В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната тракийска гробница, включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Открита случайно през 1944 г. скрита под формата на хълм, гробницата крие неповторими изящни картини по стените си, определяни като шедьовър на древното тракийско изкуство. Впечатляващ е фризът, разположен в гробната камера – отдаването на последна почит на съпруга към своя възлюбен, заобиколени от своите слуги, а препускащите около тях конници добавят усет за вихъра на кръговрата на живота.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане в град Казанлък около обяд. Разглеждане на града. Възможност за обяд. Посещение на Розовата долина. Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

ПЕЩЕРИТЕ

Впуснете се в едно по-различно преживяване из недрата на земята, по която ходим.

България крие над 5100 пещерни образувания, едно грандиозно дело на майката-природа.

Посещението на някои от най-популярните от тях ще разкрие шедьоври, създавани  и шлифовани хилядолетия наред, още от времето, когато земята все още не е познавала  човешкото присъствие.

Ето някои от най-популярните отворени за посещение пещери:

Съева дупка – датираща от преди 3 млн. години, пещерата е считана за една от най-красивите в страната. Насладете се на необикновените хеликтити – коралоподобни образувания, създадени от повея на вятъра, носещ капките вода, сълзящи през вековете от скалите. Усетете невероятното ехо в Концертната зала, където едни от най-популярните български певци са изнасяли концерти. Чуйте ромона на подземната река, разкъсващ господството на тишината.

Леденика – може би най-популярната пещера в България. Получила името си от ледените сталагмити, сталактити  и сталактони, които се образуват през зимата близо до входа – като скулптури, излезли изпод длетото на Цар Мраз. В недрата на пещерата се спотайва малко езеро, за което се счита, че е вълшебно и изпълнява желанията на всеки, потопил веднъж ръка във водите му. Още с влизането в първата от десетте зали на пещерата – Преддверието, ще се смаете от величието на огромната ледена колона с диаметър близо 21 м, а достигайки до най-високата точка на пещерата (позната като Седмото небе), ще усетите едно неземно присъствие, изпълващо въздуха наоколо.

Примерна програма за посещение на нашите партньори: Взимане от хотел Фаворит ранната утрин. Пристигане до първата дестинация от програмата след по-малко от два часа. Посещение на друга забележителност (ако е включена в програмата). Възможност за обяд. Отпътуване обратно към град София следобед и връщане в хотел Фаворит привечер.

Най-ниски цени

За директни онлайн резервации

Възползвайте се от нашите гарантирано най-ниски онлайн цени за конкретен период, като резервирате чрез директната ни резервационна форма.

Ранни резервации

Планирайте отрано и получете отстъпка!

Планувате отдалече работните си ангажименти или мечтаното пътешествие в София? Нашето предложение за ранни резервации ще Ви изкуши с ниските си цени!

Трансфери

От и до летище София

За улеснение на нашите гости предлагаме трансфери от и до летище София, както индивидуални, така и за групи.

Красива София

София – съкровищница на култури и традиции

Впуснете се в едно вълнуващо пътешествие из традиции и нрави – още от зората, когато вече отминали култури са били в своя апогей, а градът ни – средище на европейската цивилизация, до времена, таящи полъха на Европейския Ренесанс, борбения дух на Българското Възраждане и силата на свободна България.

Екскурзии и турове

Опознайте България и открийте един нов свят

България предлага на всеки да открие своето любимо кътче, което ще покори сърцето му с обаянието на природата и духа на преплетени във времето традиции. Подарете си едно неповторимо приключение чрез организираните от нашите партньори екскурзии и турове и веднъж посетили дори само една от прелестите на страната ни, ще пожелаете да се докоснете до всички останали.