Красива София

Опознайте София сами или с организиран тур!

ОРГАНИЗИРАНИ ТУРОВЕ в центъра на София - БЕЗПЛАТНИ

SOFIA FREE TOUR се провежда всеки ден от 10:00, 11:00, 14:00 и 18:00 ч. в периода април – октомври и от 11:00, 14:00 и 18:00 ч. от ноември до март. Турът е напълно безплатен за всички, които желаят да посетят и да се запознат с историята на най-интересните забележителности в центъра на София с гид.

Сборен пункт: пред Съдебна палата, откъдето и стартира пешеходната обиколка.

Беседването се води на английски език и продължителността на обиколката е около 2 часа.

Част от програмата на тура включва разглеждане на руините на Улпия Сердика, църквите Света Неделя и Света Петка Самарджийска, ротондата Свети Георги, църквата Свети Николай Чудотворец, патриаршеската катедрала Свети Александър Невски, паметника на Цар Освободител. Не се включва посещение на обекти, които са с входна такса. Актуално разписание и пълна програма може да откриете тук.

FREE SOFIA BIKE TOURS - Разгледайте София на велосипед - една от най-зелените столици в Европа! Вземете велосипеда си и се присъединете към безплатната екскурзия в София. Вижте всички известни забележителности и зелени паркове с опитен местен гид (доброволец) на английски език. Даренията са добре дошли!

Възможно е да наемете велосипед за 10 лв. с вкл. бутилка минерална вода. Гидът ще Ви покаже къде се намира Sofia Bike Rental.

  • Sofia Green Bike Tourвсеки ден от 11:00 ч. с продължителност около 2-3 часа. Включва Борисовата градина, Ловен парк и Южен парк * – от април до ноември.
  • Landmarks Bike Tour – всеки ден от 17:00 ч. с продължителност около 1-2 часа * – от април до ноември.

 

* При лошо време трябва да се обадите, за да проверите дали турът ще се състои

** От ноември до април турът е само с предварителна резервация.

Сборен пункт: пред Народния театър „Иван Вазов”, 10 мин. преди началния час

Размер на групата: от 2 до 15 човека.

ОРГАНИЗИРАНИ ТУРОВЕ в центъра на София - СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ

CITY SIGHTSEEING e алтернатива за всички, които предпочитат да видят забележителностите на града с автобус. Обиколката се провежда всеки ден от 12:00 ч. и 13:15 ч. с автобус на два етажа (вторият е открит), лятото и от 10:30 ч., с програма на английски език. Начална и крайна точка на обиколката е патриаршеската катедрала Свети Александър Невски.

Продължителността на тура е около 75 минути. Пълната програма може да откриете тук.

ПЕРСОНАЛЕН ТУР ИЗ СОФИЯ С ГИД (пешеходен или с кола) – впуснете се в пътешествие из столицата с гид, който ще Ви разкаже за историята на града и неговите емблематични забележителности.

Цена: от 39 евро/човек с включено взимане и връщане от хотел Фаворит.

КОМУНИСТИЧЕСКИ ТУР (комбиниран пешеходен и с кола) – върнете се назад във времето и се запознайте с недалечната ни история. По време на тура ще посетите знакови за времето на комунизма паметници, стради и места.

Цена: от 35 евро/човек с включено взимане и връщане от хотел Фаворит.

ДРУГИ ТУРОВЕ: опознайте българския бит, кухня и/или нощен живот с някой от другите турове на нашите партньори. За повече информация се свържете с нас.

Пеша в центъра на София - ПЪРВИ ВАРИАНТ

Централни хали и Музей за история на София: След кратка разходка по бул. Мария Луиза ще достигнете до сградата на Халите – средище на търговията в града от началото на ХХ в., което след пълна реконструкция през 2000 г. отново отваря врати. Музеят за история на София се помещава в сградата на старата градска баня (от 2015 г.), след като дълги години няма собствена сграда; постоянна експозиция разкрива историята на града през годините.

Улпия Сердика: През 2017 г. бяха отворени за посещение новоразкритите останки на римска вила и западната порта на Сердика, наред с другите артефакти, разкрити при строителството на метростанция Сердика.

Църква Света Петка Самарджийска: Църквата датира от ХІ в., построена на древно място на римски обреди. Народната памет вярва, че именно тук са положени останките на Апостола на свободата Васил Левски.

Църква Света Неделя: Църквата е предпочитано място за извършване на сватбени ритуали и кръщенета.

Булевард Витоша: Популярен като най-известната търговска улица в град София.

Национален дворец на културата: Построен по случай честванията за 1300 г. от създаването на Българската държава, НДК е най-големият център в Югоизточна Европа за конференции, изложби и специални събития.

Примерен маршрут за връщане към хотел Фаворит: От метростанция НДК за две спирки до метростанция Лъвов мост.

Пеша в центъра на София - ВТОРИ ВАРИАНТ

Президенство на Република България: След руините на Улпия Сердика (при метростанция Сердика), на бул. Цар Освободител се намира сградата на Президенството. На всеки кръгъл час има смяна на караула.

Ротонда Св. Георги: Разположен във вътрешния двор на Президенството, това е най-старият и най-добре запазен паметник от римско време в града.

Национален археологически музей: Срещу фонтаните пред Президенството, в пет изложбени зали са изложени експонати от праистория, тракийски и средновековни времена, както и най-богатата нумизматична колекция в страната с над 300 000 броя монети.

Градска градина: В най-стария парк в столицата са разположени сградата на Българската народна банка, зала България, Народният театър Иван Вазов, Софийската градска художествена галерия, а до 1999 г. там се намира и Мавзолеят на Георги Димитров.

Националния етнографски музей и Национална художествена галерия: Срещу Градската градина, в сградата на бившия царски дворец, музеят предлага една от най-богатите на Балканския полуостров експозиции, а в галерията са изложени над 3 000 художествени творби (живопис, графика и скулптура) на видни представители на българското изобразително изкуство.

Национален природонаучен музей: В близост до сградата на бившия дворец, музеят притежава най-богата колекция от експонати на Балканите.

Църква Св. Николай Чудотворец: Известен още като Руската църква, храмът е сред емблематичните сгради на София. В криптата на църкавата са положени мощите на архиепископ Серафим Чудотворец, за който се вярва, че дори след смъртта си прави чудеса.

Народно събрание на Република България: Нео-ренесансовата сграда, датираща от края на 19 в., в която се помещава парламента, е обявена за паметник на културата.

Паметник на Цар Освободител: Паметникът на руския император Александър ІІ е издигнат в чест на Освобождението на България от турско робство, като израз на признателност на българите към руския народ.

Патриаршеска катедрала Св. Александър Невски: Храм-паметникът е най-големият в България и вторият по големина православен храм на Балканите и по време на големите християнски празници в него се отслужват свети литургии.

Църква Св. София: Един от четирите символа върху герба на столицата, с история, датираща от преди 1500 г., църквата е сред най-значимите паметници от времето на ранното християнство със световно значение.

Паметник на Незнания воин: Издигнат в чест на стотиците хиляди български войници, пожертвали се в името на отечеството. Вечният огън (запален с пламък, донесен от връх Шипка) символизира духовната връзка между миналите и настоящи поколения българи и именно тук се извършват някои от най-значимите държавни церемонии.

Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий: Най-голямата обществена библиотека в България, пред която на 24 май се чества тържествено Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Паметник на Васил Левски: Левски е известен като Апостола на свободата и ежегодно на 19 февруари българският народ се покланя пред паметника в знак на почит към саможертвата му, олицетворение на истинския български радетел за свободна и независима България.

Софийски университет Св. Климент Охридски: Най-старото и най-голямо висше учебно заведение в България.

Примерен маршрут за връщане към хотел Фаворит: От метростанция СУ Св. Климент Охридски до метростанция Сердика 1 (една спирка), прекачвайки се от Сердика 2 (отново за една спирка; посока Обеля) до метростанция Лъвов мост.

Най-ниски цени

За директни онлайн резервации

Възползвайте се от нашите гарантирано най-ниски онлайн цени за конкретен период, като резервирате чрез директната ни резервационна форма.

Ранни резервации

Планирайте отрано и получете отстъпка!

Планувате отдалече работните си ангажименти или мечтаното пътешествие в София? Нашето предложение за ранни резервации ще Ви изкуши с ниските си цени!

Продължителен престой

Останете по-дълго и спестете допълнително

Ако възнамерявате да останете повече време в столицата и търсите най-доброто съотношение цена/качество, заповядайте при нас!

Трансфери

От и до летище София

За улеснение на нашите гости предлагаме трансфери от и до летище София, както индивидуални, така и за групи.

Красива София

София – съкровищница на култури и традиции

Впуснете се в едно вълнуващо пътешествие из традиции и нрави – още от зората, когато вече отминали култури са били в своя апогей, а градът ни – средище на европейската цивилизация, до времена, таящи полъха на Европейския Ренесанс, борбения дух на Българското Възраждане и силата на свободна България.

Екскурзии и турове

Опознайте България и открийте един нов свят

България предлага на всеки да открие своето любимо кътче, което ще покори сърцето му с обаянието на природата и духа на преплетени във времето традиции. Подарете си едно неповторимо приключение чрез организираните от нашите партньори екскурзии и турове и веднъж посетили дори само една от прелестите на страната ни, ще пожелаете да се докоснете до всички останали.